E2a

Hoe maak je een hoofdpersoon te ontwikkelen

De meeste grote verhalen draaien rond een variatie van een eenvoudig uitgangspunt: een protagonist die vecht tegen de odds om zijn doel te bereiken. De hoofdpersoon is de ruggengraat van de dramatische verhalen sinds het oude Griekenland. De mogelijkheid om een ​​goede hoofdrolspeler te ontwikkelen, dan is een essentiële vaardigheid van de hedendaagse verteller moet beschikken. Hier zijn een aantal manieren om uw protagonist te ontwikkelen.

Hoe maak je een hoofdpersoon te ontwikkelen. Zette hem op een missie.
Hoe maak je een hoofdpersoon te ontwikkelen. Zette hem op een missie.

  1. Zette hem op een missie. Er zijn tal van verhalen, vooral in de huidige tijd, waar protagonisten kan voornamelijk te praten en misschien een aantal opmerkingen maken hier en daar. Maar in het algemeen, een goede protagonist niet alleen maar rond te kijken of een praatje, hij het nastreven van een doel. Dit is het centrum van zijn wezen. Wat een protagonist wil is echt wie hij is. Zoals u creëren en ontwikkelen van uw hoofdpersoon, hebben een duidelijke, state-bare doel en zo veel van het bestaan ​​van het personage als mogelijk draaien om het nastreven van dat doel. Uw hoofdpersoon eigenschappen moet dat doel te dienen: hij zal praten en vechten met je andere karakters over dat doel, zal hij zijn, als niet single-minded in zijn streven naar dat doel, pretty darn gericht op het. Natuurlijk, als je aan het schrijven bent een expansieve werk - zeg een roman - heb je andere personages met andere doelen en krijgen ze hun eigen doelen na te streven. Maar als je de ontwikkeling van uw hoofdpersoon, het is allemaal over hem, zijn doel, en de obstakels die hij tegenkomt in de uitoefening van dat doel.
  2. Kom met zijn modus operandi. Het is ook allemaal om hoe hij nastreeft die obstakels. Modus operandi is Law & Order spreken voor de manier waarop hij werkt. Tekens worden best geopenbaard door hoe zij omgaan met conflicten. Zij de pestkop van school slaan in het gezicht of ze weg te lopen in angst? Zoals u het ontwikkelen van uw hoofdpersoon, hoe hij streeft zijn doel is bijna net zo belangrijk als wat het doel is. Je moet om te bepalen hoe je personage zal werken in zijn streven. Heeft uw teken te kiezen vlucht of vecht, bijvoorbeeld? Gebruikt hij zijn hersens, zijn vuisten of zijn x-ray visie? Is hij boven de wet te overtreden of heeft hij gewoon zichzelf beschouwen boven de wet en handelt? Deze keuzes zijn wat zal je personage te maken wie hij is.

    Je moet ook een aantal beslissingen nemen over wie hij zal worden. Een karakter, de meeste van de tijd, is meer dwingend als hij ondergaat een soort van verandering dankzij zijn missie. Zal uw protagonist een watje, die sterk wordt, een sterke man, die kwetsbaar wordt, een robot die wordt mens? Dit zijn ook keuzes die je moet maken en plot uit als ontwikkel je dit personage.

  3. Maak hem pro-actief. Dus een teken moet een doel hebben. Dat doel is belangrijk en bepaalt hem. Hoe hij streeft dat doel ook belangrijk is. Een derde belangrijke ding om in gedachten te houden als u de ontwikkeling van uw hoofdpersoon is dat hij niet actief in feite na te streven zijn doel. Veel van de momenten dat ik raadplegen over scripts, schrijvers zullen personages die zijn zeer reactief, dat wil zeggen, ze hebben veel platen spinnen en veel is er met hen gebeurt, maar ze zijn niet echt iets te doen om hun te bereiken doelen of zelfs niet hun doelen te bereiken. Een protagonist moet pro-actief zijn in bijna alle gevallen. Je moet hem daar om dingen te doen of het nu aanwijzingen te vinden, winnen zijn vriendin, of leren hoe je The Force te gebruiken. Een verhaal waar de hoofdpersoon doet niets zal vaak traag of gewoon niet effectief.
  4. Maak hem multi-dimensionaal. Personages die we liefhebben, van Han Solo naar Gil Grissom aan Scarlett O'Hara, hebben allemaal iets gemeen: Ze zijn niet perfect. Veel grote protagonisten, zeker, geen gebreken. Ze zijn de jongens in de witte hoeden en de witte paard en we houden hen voor. Maar echt, zijn niet de meest boeiende en relatable personages degenen die wat slijtplekken hebben op de hoed, een aantal deuken in het pantser? Wanneer u uw hoofdpersoon te ontwikkelen, geef hem gebreken en goede punten. Vermijd de verleiding om hem te laten Mr Perfect (of erger nog, Mr Perfect Fictieve alter ego van schrijver ... het gebeurt ...). U kunt worden verrast hoeveel een personage zal toenemen in de diepte als hij heeft een aantal zwakke punten. Nieuwe conflicten zal openen. Nieuwe groei kan optreden. En gebrekkige karakters kan echt leuk om te schrijven! Dus zorg ervoor dat vele kanten toe te voegen aan je karakter - een aantal met positieve eigenschappen en anderen met betrekking tot negatieve. Gewoon niet overboord te gaan naar het punt dat we vermoeden dat er een gespleten persoonlijkheid stoornis (nou ja, tenzij je personage heeft een gespleten persoonlijkheid.)
  5. Maak hem opmerkelijk. Als je denkt aan je favoriete fictieve personages, u waarschijnlijk niet alleen uit van hun streven naar een doel, maar ook van een aantal van hun specifieke eigenschappen, zoals hun gevoel voor humor, hun baan, hun off-beat hobby, of In het geval van Napoleon Dynamite, hun numbchuck vaardigheden. Wanneer u uw hoofdpersoon ontwikkelen, maken hem specifiek. Geef hem eigenaardigheden en smaken en speciale talenten. Verlies geen spoor van zijn belangrijkste verhaal, terwijl je dit doet, maar een goed afgeronde personage dat we zullen blijven herinneren.

Protagonisten leid je verhaal. Zonder een sterke, memorabele, doelgerichte protagonist, zal uw verhaal waarschijnlijk in de problemen. Met een, hoewel, je verhaal is op zijn manier om de confrontatie uw publiek.