E2a

Hoe maak je vloeibare stikstof te maken

Begrijp temperatuur van vloeibare stikstof

Het maken van vloeibare stikstof waarschijnlijk niet kan thuis worden gedaan (of in ieder geval niet gemakkelijk). Deze tips, echter, over de temperatuur en meer kan helpen.

Het proces waarbij vloeibare stikstof begint met regelmatige lucht die uit ongeveer 80% stikstof, de meest voorkomende element in de atmosfeer. Door het comprimeren van die lucht rond 3000 psi de moleculen veel dichter bij elkaar dan ze onder normale atmosferische druk gedwongen. Deze compressie stikstof moleculen botsen tegen elkaar vaker en toegenomen interacties verhogen de temperatuur van het gas. Indien samengeperst gas wordt afgekoeld door de warmte uitstralende (meestal uitgevoerd door een reeks van rollen blootgesteld aan lucht op kamertemperatuur of koeler) bestaat nu in het milieu een druk samengeperst gas bij een lagere temperatuur.

Hoe maak je vloeibare stikstof te maken. Begrijp temperatuur van vloeibare stikstof.
Hoe maak je vloeibare stikstof te maken. Begrijp temperatuur van vloeibare stikstof.

Een eigenschap van gassen is dat wanneer ze breiden ze absorberen warmte uit hun omgeving. Een bekend voorbeeld van deze eigenschap is gemakkelijk waargenomen door water te laten verdampen op de huid. De watermoleculen absorberen warmte naarmate ze groeien in een gasvormige toestand en eigenlijk lager de temperatuur van de huid. Hetzelfde geldt voor gecomprimeerd stikstofgas. Wanneer de stikstof die iets afgekoeld na compressie laat expanderen absorbeert warmte en vormt een koud effect. Dit proces is vergelijkbaar met wat gebeurt in een gemeenschappelijke keuken koelkast maar vloeibare stikstof het proces wordt herhaald totdat een temperatuur van ongeveer -196 Celsius bereikt (Het kookpunt of het punt waarop stikstofgas overgangen in vloeibare stikstof).

Vanwege de extreem lage temperaturen betrokken zijn, moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen bij de omgang met vloeibare stikstof. Blootstelling aan de vloeistof kan koude brandwonden, maar vanwege de lieden vorst effect, dat ook alle objecten in kokend stikstof te worden omgeven door een dun laagje beschermende gas veroorzaakt veroorzaken, korte blootstelling is niet zo gevaarlijk als populaire mythologie zou kunnen leiden wat te geloven. Andere gevaren zijn explosie te wijten aan de snelle afgifte van het samengeperste gas en stikken als er teveel stikstof vervangt beschikbare zuurstof.

Vloeibare stikstof is eigenlijk relatief goedkoop te maken en stikstof zelf is zeer overvloedig maar vanwege de technische uitdagingen (en veiligheidsproblemen) die bij de productie, waardoor het waarschijnlijk niet een doe-het-zelf-project. Men kan dezelfde effecten te bereiken en kan een deel van de fascinerende experimenten vaak uitgevoerd met vloeibare stikstof met een eenvoudig alternatief te reproduceren: droogijs of vast kooldioxide. Dit materiaal is veel gemakkelijker te kopen, opslaan en transport en voor de meeste projecten is het veel veiliger ook.