E2a

Hoe weet ik of een verhaal is nieuwswaardig

Nieuws is overal om ons heen

Nieuws is overal om ons heen. Het is op televisie, op internet, en nu onze telefoons. Maar is alles wat er wordt gemeld dat "nieuws" echt nieuws zijn? Bepalen van het verschil tussen of een gebeurtenis noch nieuwswaardig kan moeilijk zijn. Het bepalen van nieuwswaarde kan zo simpel zijn als het beantwoorden van de volgende vragen.

Ten eerste, het verhaal overbrengen van een boodschap die is dringend? Heeft het publiek echt nodig om deze informatie nu weten?

Gemeenschappelijke dringende verhalen omgaan met criminaliteit en weer

Gemeenschappelijke dringende verhalen omgaan met criminaliteit en weer. Bij het bepalen of een verhaal is nieuwswaardig, volg dan de oude journalistieke vuistregel: Als het bloedt, het leidt. Criminaliteit leidt eerst, daarna weer.

Hoe weet ik of een verhaal is nieuwswaardig. Nieuws is overal om ons heen.
Hoe weet ik of een verhaal is nieuwswaardig. Nieuws is overal om ons heen.

Ten tweede, doet het verhaal invloed iemands leven?

De meeste verhalen omgaan met de overheid vallen in deze categorie. Dit kan iets eenvoudigs als bij een drukke straat zal worden verhard, wanneer de belastingen gaan omhoog en als de nieuwbouwwijk zal leiden tot hogere vastgoedwaarden of meer verkeersopstoppingen zijn.

Ten derde, doet het verhaal een verschil maken?

Zal dit "nieuws" resulteren in een grotere deelname aan een sponsorloop-a-thon of het zien van de feel good verhaal van vijf zusters die werden gescheiden als kleine meisjes? Zelfs de meest oprechte verhalen kan worden beschouwd nieuwswaarde.

Ten vierde, zijn mensen praten over dit probleem?

Gemeenschappelijke dringende verhalen omgaan met criminaliteit en weer. Als rapportage voor een groot nieuws netwerk.
Gemeenschappelijke dringende verhalen omgaan met criminaliteit en weer. Als rapportage voor een groot nieuws netwerk.

Verhalen over Hollywood roddels mag of niet mag worden beschouwd als nieuws, maar als mensen praten over het rond de waterkoeler, wordt het een trending topic op Twitter en het is opgenomen op mensen Facebook statussen, dan is het waarschijnlijk nieuws.

Ten vijfde, wat is de doelgroep?

Als rapportage voor een groot nieuws netwerk

Bij de rapportage van een grote nieuws netwerk, moet de gebeurtenis of openbaring voeren met groot belang, dat wil zeggen een groot politiek schandaal, een hoge dodental voor een internationale ramp of het winnen van de World Series of Superbowl. Als het werken voor een kleine, gemeenschap papier, voorpaginanieuws is de lokale gemeenteraad vergadering, auto-inbraken langs Main Street of twee centimeter sneeuw in de prognose.

Zesde, is de bron geloofwaardig?

Een verhaal kan je alle ingrediënten van een Pulitzer Prize, maar als de bron twijfelachtig en feiten kan niet worden bevestigd, is er geen verhaal. Nieuws is alles over geloofwaardigheid, en als geloofwaardigheid voortdurend wordt ondervraagd, dan is een verhaal kan niet worden nieuwswaardig beschouwd.

De beste nieuwsverhalen zijn die het probleem neer op hoe het zal invloed hebben op de lezers en de kijkers. Het wie, wat, wanneer, waar, en waarom - de vijf principes van de journalistiek - alle moeten worden beantwoord.

Bij twijfel van nieuwswaarde

Bij twijfel van nieuwswaarde, praat met uw collega's, redacteuren en anderen. Is het verhaal goed genoeg voor een pagina of aan het journaal te leiden? Zullen andere nieuws verkooppunten volgen de leiding?

Nieuwswaarde is alles over oordeel. Als je het interessant vinden, is de kans groot iemand anders dit ook zullen doen.