E2a

Identificeer literaire thema's: vind het thema van het verhaal

Gebruik deze tips lezen om literatuur te analyseren

Tijdens het lezen van een verhaal, kan het thema niet zo duidelijk op het eerste. Veel mensen verwarren het thema met het onderwerp van het verhaal, maar een thema is abstracter dan het onderwerp. Het thema van een verhaal is het idee dat het verhaal bij elkaar houdt. In essentie, het is de belangrijkste idee of een soort van les of boodschap die de auteur wil overbrengen aan de lezer.

Bijvoorbeeld, de grote roman, Little Women, ongeveer vier zussen, maar dat is het onderwerp van het boek. Een van de thema's is de strijd van jonge meisjes rijpen in vrouwen. Een verhaal kan meer dan een thema hebben. Hoewel literaire thema's moeilijk te vinden zou kunnen zijn, zijn er een aantal manieren om ze te identificeren. Deze tips helpen u het thema van het verhaal je leest vinden.

Identificeer literaire thema's: vind het thema van het verhaal. Identificeer de centrale onderwerpen of "grote ideeën.".
Identificeer literaire thema's: vind het thema van het verhaal. Identificeer de centrale onderwerpen of "grote ideeën.".

  1. Identificeer de centrale onderwerpen of "grote ideeën." Voordat u een werk te lezen, kijk naar de titel. Maakt het enig aanwijzingen over wat het boek zal gaan over geven? En toen waren Er niets is een groot mysterie boek van Agatha Christie. De titel alleen al hints dat er gaan worden vele verdwijningen of moorden. In de eerder genoemde Little Women, de lezer weet dat ze gaat om het lezen van een boek over jonge meisjes en dat het thema zou misschien iets te maken met hen. Als je het boek leest, kijk voor het centrale onderwerp. Is het meestal over geheimen, zoals in En toen waren Er niets? Is het over familie? Is het over opgroeien, zoals in Little Women? Wanneer u de centrale thema's te identificeren, schrijf ze op. Het krijgen van een gevoel voor de centrale thema's zal u helpen beginnen om mogelijke thema's te identificeren.
  2. Bepalen hoe de personages hebben betrekking op het centrale onderwerp. Als je het verhaal leest, proberen om te zien hoe de personages hebben betrekking op het centrale onderwerp. Besteed aandacht aan belangrijke gebeurtenissen, dialoog, ideeën, metaforen, en veranderingen in acties of overtuigingen van een personage. In Little Women, wordt Meg geconfronteerd met haar armoede toen ze woont een feestje. De andere meisjes haar aankleden als een pop en ze begint te gedragen als iemand die ze niet. Wanneer ze wordt geconfronteerd over dit door een ander personage, wordt ze beschaamd en verontrust over haar gedrag. Zien hoe Meg gaat met deze gebeurtenis en wetende dat een van de centrale thema's van het boek is het opgroeien, kan men concluderen dat een mogelijke thema de strijd zou kunnen zijn met opgroeien.
  3. Organiseer je gedachten. Als u nog steeds worstelen met het vinden van het thema van een verhaal, proberen om je gedachten te ordenen door ze op te schrijven. Een lijst van de centrale thema en vervolgens zijn voorbeelden uit het verhaal dat steun dat onderwerp. Wat deed de personages doen? Wat zeiden ze? Hoe reageerden ze? Achterover leunen en kijken naar wat je schrijft en probeer de "big picture" van het verhaal zien. Wat was dat verhaal over? Wat was de auteur probeerde me te vertellen? Met een beetje tijd en denken, zal het thema tot u komen.

Deze lezing tips helpen je literaire analyse te doen. Vergeet niet dat een verhaal meer dan een thema hebben. In Little Women, zijn er vele thema's, zoals de strijd van het opgroeien, de strijd van de armoede, en de dood. Het identificeren van thema's komt niet gemakkelijk voor iedereen. De sleutel is om geduldig te zijn en niet te hard voor jezelf als je ze niet kunt identificeren meteen.