E2a

Hoe voor fossiele haaientanden te identificeren

Het aantal haaiensoorten vandaag de dag is sterk verminderd in vergelijking met het verleden. In het verleden, de meeste dieren waren zee woning en er vele soorten haaien die bestonden in de oceanen. Vandaag, als de zee het leven meer bedreigd met snode visserijpraktijken, olielozingen, en verschillende vormen van vervuiling, het aantal haaiensoorten is snel aan het afnemen. Als u houdt van haaien, kunt u beginnen met het verzamelen van fossiele haaientanden. Hier is hoe je kunt bepalen wat soorten haaien de tand behoort.

  • Size. De eerste indicator die je nodig hebt om te overwegen is de grootte van de haaientand. Hoewel haaien worden vaak gedacht dat grote roofdieren in de zee, de meeste mensen niet begrijpen dat er eigenlijk veel verschillende soorten haaien, waarvan sommige zijn veel groter dan de grote witte haai, terwijl sommige van die zijn veel kleiner. Er zijn enkele haaien die minder dan een meter lengte, terwijl er een aantal haaien die groter zijn dan drie of vier meter. De grootte van de tand haai gewoonlijk overeen met het formaat van de haai in het algemeen. De Megalodon, bijvoorbeeld, is een grote haai die tot honderd meter in lengte. De tand van dit gigantische haai kan zo groot zijn als vijf centimeter.
  • Vorm. Beschouw vervolgens de vorm van de tand zelf. De meeste haaien hebben rechthoekige tanden die speciaal zijn ontworpen om te snijden in het vlees van het slachtoffer. Er zijn echter een aantal gespecialiseerde haaien tanden. De zandtijgerhaai, bijvoorbeeld, heeft een zeer wees tand die het mogelijk maakt om doorboren de huid van de prooi en te voorkomen dat de prooi kan bewegen. Dit zal niet onmiddellijk te doden de prooi, maar de haai kan dan krachtig schudden de prooi totdat de wervelkolom van de vis snaps.
  • Root. De wortel van de tand wordt vaak bevestigd en geeft je wat aanwijzingen over wat voor soort vis je hebt ontdekt. De Lemon Haaientand bijvoorbeeld een grote wortel die bijna groter is dan de werkelijke tand. Dit betekent dat deze haaientand stevig geworteld is in de mond van de citroen haai. Enkele andere haaien hebben wortels die zijn erg klein en die het mogelijk maakt om de tand te verlaten in het lichaam van het slachtoffer. De grote witte haai, bijvoorbeeld, heeft rijen tanden die haar het voorrecht van gemakkelijk loslaten van een aantal tanden, wanneer de noodzaak zich voordoet.
  • Leeftijd. Tenslotte overwegen om de tand getest leeftijd. Hoe ouder de tand, de meer kostbare wordt het voor verzamelaars. Er zijn een aantal haaientanden exemplaren van maximaal zeven miljoen jaar oud en die nog steeds zeer goed bewaard gebleven. Het dateren van de tand zal beperken het aantal haaiensoorten die je kunt koppelen aan de tand. Het dateren van de tand zal ook wetenschappers een idee van hoe lang de haai specie heeft bestaan.

Hoe voor fossiele haaientanden te identificeren. Leeftijd.
Hoe voor fossiele haaientanden te identificeren. Leeftijd.

Zodra u bepalen deze verschillende kenmerken van een haaientand, zorg ervoor dat u te matchen met de tanden die zijn opgenomen in wetenschappelijke tijdschriften, zodat u kunt bepalen welke haai de tand behoort.