E2a

Hoe een pooltafel verschilt van een biljart tafel

Aan iemand die geen interesse in biljart of snooker heeft

Aan iemand die geen interesse in biljart of snooker heeft, alle biljarttafels hetzelfde zijn terwijl ze in feite niet zijn. Een pocket biljarttafel is verschillend van een snookertafel in verschillende aspecten. Een biljarttafel is speciaal ontworpen voor de spelletjes in het zwembad als acht-bal, negen-ball en straight pool, een zak en papier zwembad, terwijl een snookertafel speciaal is ontworpen voor snooker. Hier verkennen we het verschil tussen deze twee soorten biljarttafels.

Hoe een pooltafel verschilt van een biljart tafel. Aan iemand die geen interesse in biljart of snooker heeft.
Hoe een pooltafel verschilt van een biljart tafel. Aan iemand die geen interesse in biljart of snooker heeft.
  • Dimensies. Een snookertafel lijkt over het algemeen langer dan een zak biljarttafel. De waarheid is dat beide tabellen komen in verschillende maten. De World Pool-Billiard Association (WPA) machtigt slechts twee maten pocket biljart tafels om te worden gebruikt in toernooien. Dit zijn de 9-voet en 8-foot tafels. Naast de duidelijke verschil in lengte, beide tabellen verschillen op het gebied van de rechthoekige speeloppervlak. Een 9-foot tafel heeft een 100-inch met 50-inch speeloppervlak, terwijl een 8-foot tafel heeft een 92-inch met 46-inch speeloppervlak. Er is ook een 7-foot, dat een speeloppervlak verhouding van 76 cm bij 38 cm heeft. Merk op dat de ratio voor het speelveld in alle drie de tafel maten constant op 2:01 blijft. In snooker, zijn er twee algemeen aanvaarde tafel afmetingen: de 12-voet van 6-foot tafel en de 9-voet met 5-foot tafel. De eerste maat heeft een speelvlak van 11 voet en 8,5 cm bij 5 meter en 10 centimeter. De tweede afmeting heeft een uitgesproken kleiner speeloppervlak.
  • Voelde. Het spelen van gebieden van pool tafels zijn bedekt met verschillende soorten biljartlaken meestal aangeduid als vilt, die ook verwijst naar de gebruikte pokertafels doek. Deze covers variëren in textuur en textiel mengsel. In hoge kwaliteit pocket biljarttafels, het vilt gebruikt is glad, waardoor het sneller rollen van de ballen. In snooker, het voelde een directionele dutje, waarop het materieel en de richting van de bal beïnvloedt.
  • Zakken. Beide pocket biljart en snooker tafels hebben elk zes zakken. Het verschil ligt in de hoeveelheid van ondersneden in de zakken. Pocket biljart tafels hebben meestal scherpere hoeken, terwijl snookertafel hoeken heeft afgerond. Dit beïnvloedt de nauwkeurigheid van de schoten.
  • Lichten. Lichten worden beschouwd als medeplichtig aan de pooltafel . De hoogte en hoeveelheid licht varieert afhankelijk van de kamer.
  • Cue sticks. Biljartkeu sticks en zwembad stok gevallen zijn essentieel voor de cue sport. Ondanks het duidelijke verschil in de lengte tussen pooltafels, cue sticks hebben een standaard lengte van 58 centimeter. Net als pooltafels, er zijn veel verschillende soorten cue sticks, namelijk een stuk cue, tweedelige keu, en de daar-kwartaal tweedelige keu. De eerste twee soorten worden meestal gebruikt in de zak biljarttafels. De laatste, wordt de drie-kwart tweedelige keu vaak gebruikt in snooker.

Er zijn andere pooltafels afgezien van pocket biljart tafels en snookertafels. Deze omvatten carambole biljart en nieuwheid biljarttafels. De nieuwigheid daarvan zijn meer verschillen van de tabellen hierboven besproken, maar dit valt buiten het bestek van dit artikel.